2003

Een weekje naar Bourgondië

Eind februari worden wat spullen bij elkaar gepakt voor een tripje naar Bourgondië. Bij aankomst bij het huisje in Donzy-le-National, blijkt dat recent (als gevolg van de aardbeving in de Vogezen de vorige dag?) een muur in een van de bijgebouwen deels is ingestort, wat een nieuw uitzicht op de prachtige omgeving biedt:

Het weer is prachtig voor wandelen, een graad of 14, droog met regelmatig zon. 

Weer in het huisje, kan dan het eten bereid worden, in de pan...

... of op de barbeque...

en 's avonds is er dan gelegenheid om met een glaasje wijn, in het licht van de ondergaande zon nog na te genieten op de veranda.

Omgeving Donzy

Donzy is klein slapend dorpje, midden tussen de heuvels van de zuidelijke Bourgondië.  

In de omgeving kan echter fantastisch gewandeld worden. 

 

In veel van de bomen in deze omgeving groeit de maretak, daar is geen foto van, wel van deze tak van ene vruchtboom, waar ook zo het een en ander aan en op groeit.

 

 

Bijna bij de top van een heuvel, vonden we deze auto, de top was blijkbaar niet gehaald, maar hoe hij op deze plaats beland is, was ook niet duidelijk. 

Cluny

Cluny is nu een vrij kleine plaats, maar vormde lang geleden een religieus middelpunt van Europa. Al in 910 wordt hier door Willem de Vrome, Hertog van Aquitanië, een klooster gesticht. De orde van Cluny verspreidt zich snel, Aan het begin van de 12e eeuw zijn er reeds 1450 kloosters (alle ondergeschikt aan Cluny) met 10.000 monniken, verspreidt over heel Frankrijk, Duitslansd, Spanje, Italië en Groot Brittannië. De orde van Cluny is van grote invloed geweest op het religieuze, intellectuele, politieke en artistieke leven in het Westen. 

De in de 12e eeuw voltooide abdijkerk is tot de wederopbouw van de Sint Pieter te Rome, de grootste christelijke kerk geweest. Zij had een lengte van 177 meter, en bevatte een voorportaal, een middenschip met vier zijbeuken, twee transepten en vijf klokkentorens.

Tussen 1798 en 1823 is Cluny verwoest. Van de kerk zijn slechts de de rechterkruisarmen van twee transepten bewaard gebleven. Zie deze tekening (met dank aan De groene gids van Michelin)

Maar nog steeds vormen de resten van de abdijkerk het middelpunt van Cluny (letterlijk, maatschappelijk wat minder).

Van welke kant je ook over het dorp kijkt, steeds bevinden de overgebleven delen van de abdijkerk zich opvallend in het zicht.

Een blik vanuit de plek waar het portaal was van de abdijkerk, naar de in de verte gelegen zijbeuken, en daarachter bevond zich nog het koor van de kerk!

"Palais de Jacques dÁmbroise" de woning die de abten van de abdij aan het begin van de 16e eeuw voor zich bouwden. Tegenwoordig gemeentehuis.

De kloostergang van de abdij.

De "Paus Gelasius gevel". Nu is een (opleidings)instituut in dit gedeelte van de abdij gevestigd.

Oude Romaanse huizen

 

Stadspoort

Stadsmuur

Erebegraafplaats (Mort pour la Fance) op de plaatselijke dodenakker.

Mâcon

Mâcon ligt op de rechteroever van de Saône, en heeft al het karakter van een Zuid-Franse stad.

De église Saint-Pierre, gebouwd halverwege de 19e eeuw naar een ontwerp van Berthier, is in romaanse stijl opgetrokken.

Een blik in het middelste portaal van de église Saint-Pierre.

Het houten huis (maison de bois) is het oudste huis van Mâcon, gebouwd tussen 1490 en 1510. Een mooi renaissancehuis, waarvan de voorgevel volledig van hout is, dat is versierd met slanke bewerkte zuiltjes en talrijke figuren. 

De brug van Saint-Laurent over de Saône. Nog voor het ontstaan van Mâcon, was hier al een doorwaadbare plaats. De Romeinse legers bouwden een houten brug tijdens de veroveringen in Gallië. Pas in de 11e eeuw werd een stenen brug gebouwd. Deze brug is een van de weinige bruggen uit de streek die niet tijdens de tweede wereldoorlog is verwoest. Momenteel telt de brug 12 bogen.

Het postkantoor, begin 20e euuw in Art Nouveau stijl opgetrokken. 

Tijdens de zwerftocht door kleine straatjes van het oude centrum van Mâcon, wordt geluncht op "Le square de la Paix", het plein van de vrede. Vroeger was dit merkwaardig genoeg de "place d'armes" de (oefen)plaats voor de wapenen. Op deze oude foto is te zien hoe de situatie vroeger was.

De oude Saint Vincent (Vieux St.-Vincent). De voormalige kathedraal, die tijdens de Franse Revolutie is verwoest. Alleen het voorportaal en twee torens zijn nog overgebleven. Op deze tekening die de vroegere situatie (gezien vanuit dezelfde richting als de foto) weergeeft, steekt deze kathedraal nog fier en in volle glorie boven Mâcon uit. 

Vertrek

Nog voor zeven uur in de morgen wordt alle bagage weer in de auto geladen, om even later aan de rit naar huis te beginnen.

 

 

 

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 31-07-05.